tiistai 28. tammikuuta 2014

Lusikkaleivät

Oon tehny lusikkaleipiä nyt muutaman kerran ja viimesimpänä omiin valmistujaisjuhliin. Kahella ekalla kerralla onnistuin vähän polttaa niitä, en ihan mustiksi sentään, mut että ne oli vähän liian tummia ja lusikkaleivän taikinasta maistaa aika helposti jos se on vähän kärähtänyt. Eli osaanpa tulevaisuudessa tehdessä olla varovaisempi!
Mä rakastan lusikkaleipiä, ne on niin hyviä! Ainoa ärsyttävä asia niissä on se niitten muotoileminen, huoh! Se ottaa aina aivoon, mut se on kyllä sen arvosta!


Tästä ohjeesta tuli noin 50 lusikkaleipää, se riitti hyvin 20 hengen juhliin!


400 g                voita
3 dl                   sokeria
5 tl                    vaniljasokeria
9 dl                   vehnäjauhoja
2 tl                    soodaa
n. 1,5 dl            hilloa

Hillon maun saa valita itse, oma suosikki on vadelmahillo! Leipien päälle tulee vielä sokeria, siihen riittää noin 2 dl.

Sulata voi kattilassa ja anna sen kiehahtaa. Sekoita välillä. Keitä voita alhaisella lämmöllä 10 min.
Kun voi saa vähän väriä, nosta kattila levyltä ja lisää sokerit. Sekoita sokeri- ja voi-sekoitus. 

En tiiä miten muilla on noi sekoittunut yhteen, mutta mulla kävi niin, että sokeri paakkuuntui aika pahasti voisulan sekaan ja pelästyin sitten, että se meni ihan pilalle. Kyllä se sitten lopulta meni hyvin, eli ei tarvi pelästyä jos se pakkuuntuu.

Anna sekoituksen siis jäähtyä ja sekoita sillä aikaa jauhot ja sooda keskenään. Kun voisula-sokeri-sekoitus on jäähtynyt, lisää jauhot ja sooda siivilän läpi. Jos et lisää siivilän läpi, niin taikinasta ei tule tasaista ja sinne saattaa jäädä jauhoklönttejä. Itse suosin pientä siivilää, jota vissiin käytettiin teehen (?). Sillä oli helpompi pikkuhiljaa lisätä jauhoja ja sekoittaa välillä.
Vaikka tuntuisi, että jauhoja on liikaa, lisää silti kaikki, taikinasta tulee oikeanlainen.

Tässä vaiheessa voit laittaa uuniin lämpiämään 175 asteeseen!

Kun taikina on valmis, voit alkaa muotoilla teelusikalla leipiä. Ota taikinaa lusikkaan ja muotoile se sen muotoon. Purista lusikkaa nyrkillä, niin taikina siinä on tiiviisti! (Muista puhtaat kädet!) Sitten liu'uta taikina varovasti pois lusikasta leivinpaperille pellille. Sitten vaan muotoilet loputkin taikinat.

Kun keksit on muotoiltu, voit laittaa ne uunin keskiosaan 10 - 13 minuutiksi. Suosittelen tarkistamaan miltä ne tuntuvat ja näyttävät, ettei käy niin kuin mulle kahella ekalla kerralla! Värin tulee olla vaaleanruskea ja sormella voi kokeilla leipää, taikina ei saa olla pehmeää.

Uunista tulleiden leipien voi antaa jäähtyä hetken, ja sen jälkeen sokeroida. Helpoin tapa on laittaa kulhoon hienoa sokeria ja pyöritellä leipiä siinä kauttaaltaan. Laita teelusikalla (noin ½ teelusikasta) hilloa yhden leivän päälle ja länttää toinen siihen päälle. Jos hilloa on liikaa, se pursuaa ulos leipien välistä kun laitat ne yhteen!

Sitten ne ovat valmiit tarjottavaksi! Nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti